Herstart glasvezel uitrol werpt in 2020 vruchten af

Breedbanddekking
Herstart glasvezel uitrol werpt in 2020 vruchten af

Na jaren van afnemende groei komt de aanleg van glasvezel naar woningen weer op stoom. Waar op het dieptepunt in een half jaar tijd nog minder dan 50 duizend woningen werden voorzien van glasvezel is dat aantal tussen september 2018 en maart 2019 verdubbeld. Stratix verwacht dat de echte omslag pas in 2020 zichtbaar wordt, wanneer een groot deel van de huidige bouwprojecten wordt opgeleverd.

Figuur 1: Aantal nieuwe FTTH aansluitingen per halfjaar (mrt-sept / sept-mrt)

Verglazing van rurale gebieden nu al zichtbaar in Oost-Nederland en Brabant

De nieuwe editie van de BreedbandAtlas laat duidelijk zien dat de aanleg van glasvezel in de buitengebieden van Overijssel, Noord-Brabant, Gelderland, Drenthe en Flevoland het verst gevorderd is.

Figuur 2: Aanleg glasvezel in buitengebieden Oost Nederland en Brabant verst gevorderd

De komende jaren breidt de uitrol op het platteland zich uit naar de overige provincies. Zeeland is de enige provincie zonder glasvezelactiviteiten in het buitengebied.

Figuur 3: Komende jaren breidt de uitrol op het platteland zich uit naar de overige provincies, behalve Zeeland (situatie sept. 2019)

In 2021 is meer dan 85% van het buitengebied verglaasd

Stratix verwacht dat aan het einde van dit jaar de helft van de huishoudens in het buitengebied kan beschikken over een glasvezelaansluiting en dat de beschikbaarheid tot en met 2021 verder oploopt naar 85-90%. De belangrijkste investeerders die aanleggen in de buitengebieden door heel Nederland  zijn EQT (Glasvezel Buitenaf), Arcus (E-Fiber), TINC (GlasDraad) en Delta Rijssen Glasvezel Investeringen (Digitale Stad). Investeerders die op lokale schaal aanleggen zijn Kabelnoord (Friesland), RENDO (Drenthe) en FiberFlevo/FiberNH (Noord-Holland en Flevoland).

Verglazing verplaatst zich naar kleine woonkernen en steden

Glasvezel Buitenaf, GlasDraad en Digitale Stad, die tot nu toe hun focus hadden op het buitengebied, zijn sinds kort ook actief met projecten in woonkernen. De belangrijkste wijziging in 2019 is dat in een toenemend aantal steden de aanleg van glasvezel daadwerkelijk weer op gang komt. In de steden Rotterdam, Den Haag en Helmond leggen respectievelijk L2Fiber, T-Mobile en Glasvezel Helmond aan. KPN is actief met nieuwe uitrolprojecten in de steden Den Haag, Tilburg, Breda, Nijmegen, Apeldoorn, Arnhem, Zwolle, Hengelo, Emmen, Alkmaar en Gouda.

KPN heeft een kwart van de 1 miljoen nieuwe glasvezelaansluitingen ingevuld

KPN kondigde eind vorig jaar aan, binnen 3 jaar 1 miljoen huishoudens te gaan verglazen. Afgelopen zomer presenteerde KPN zijn resultaten voor het tweede kwartaal van 2019 en stelde inmiddels 40 duizend woningen op glasvezel te hebben aangesloten. Stratix becijfert op basis van aangekondigde projecten dat KPN nog circa 230 duizend aansluitingen in aanbouw heeft. Daarmee resteren er nog 730 duizend woningen om aan de ambitie van 1 miljoen verglaasde huishoudens per eind 2021 te voldoen.

Delen
Delen

We kijken uit naar uw vraag…