Mobiele netwerken beter beschermen tegen stroomuitval

Nieuws
Mobiele netwerken beter beschermen tegen stroomuitval

30 april 2025 – Bij een grote stroomstoring vallen ook de internetdiensten en mobiele netwerken uit. Met gerichte maatregelen en slimme investeringen is het echter wel mogelijk om de weerbaarheid van communicatie te verbeteren.

Spanje en Portugal zaten op 28 april ineens helemaal zonder stroom. Deze stroomuitval had ook grote gevolgen voor de internetdiensten en vaste en mobiele netwerken in de landen. Stratix heeft in de afgelopen jaren, zowel voor bedrijven als overheden onderzocht wat de invloed van stroomstoringen kan zijn, hoe telecomnetwerken zich kunnen wapenen tegen uitval en wat de consument zelf kan doen (en of die maatregelen rendabel zijn).

Bellen, Whatsappen, websites, maar ook betalen werd voor veel gebruikers moeilijker of zelfs onmogelijk. Het probleem was niet dat datacenters, websites en online diensten niet meer operationeel waren. Een groot deel van de de vaste en mobiele netwerken was operationeel. Als alles volgens plan verloopt, vallen deze terug op batterijen en noodstroom en blijven ze werken. In Spanje en Portugal was dit goed zichtbaar, doordat de websites van kranten, banken en de elektriciteitsbedrijven voor ons in Nederland bereikbaar bleven.

Burgers in die landen konden niet meer bellen en internetten doordat er geen noodstroom was op het werk, thuis, in de metro, waardoor het modem en de wifi het niet deden. De apparatuur van de internetaanbieder in de centrale draait wel op noodstroom, maar de modem thuis niet. De enkeling die thuis wel noodstroom had kon nog een tijdje internetten. Als bedrijven noodstroom hebben, dan is die gereserveerd voor de essentiële taken, bijvoorbeeld wel voor de servers, maar niet voor het kantoornetwerk.

Beperkte noodstroom bij sites

De sites van een mobiele operator hebben meestal een noodstroomvoorziening, met accu’s en soms dieselgeneratoren. Hoelang ze in de lucht blijven varieert per site: sommige vallen binnen 30 minuten uit, andere na twee uur of langer. Hoe lang hangt af van de omvang en conditie van de accu’s of de voorraad diesel voor de generator en dat is deels weer afhankelijk van de locatie.

Individuele operators kunnen een site langer draaiend door een deel van de antennes af te schakelen om de batterij te sparen. De capaciteit neemt dan wel af, maar het netwerk blijft langer beschikbaar.

Grote of zelfs landelijke storingen zijn gelukkig zeldzaam. Dat betekent echter wel, dat operators zich daar niet op voorbereiden. Het is erg duur om generatoren neer te zetten bij elke mobiele site, of om grote aantallen generatoren achter de hand te houden.

Lokale stroomstoringen komen vaak voor, maar worden meestal snel verholpen door de beheerder van het elektriciteitsnetwerk. Als één mobiele site er last van heeft, dan kunnen de sites in de omgeving het verkeer meestal wel overnemen. Voor bedrijven en consumenten is de uitval van breedband vervelend, maar een paar uur uitval leidt meestal niet tot grote problemen.

Sturende rol van overheid

Voor de overheid in een Europees land heeft Stratix uitgezocht wat er nog meer mogelijk is. Er blijkt meer mogelijk te zijn dan soms gedacht. Zo kan de overheid de telecomaanbieders verplichten om belangrijke sites te voorzien van betere noodstroomvoorzieningen.

Er is ook veel mogelijk als operators samenwerken om per gebied een basisniveau van mobiele dekking te behouden, bijvoorbeeld om 112 bereikbaar te houden of voor speciale groepen gebruikers. Vanuit het publieke belang kan de overheid daarin de regie nemen.

Voor consumenten en bedrijven zijn de opties beperkter. Jaarlijks hebben ongeveer 350.000 Nederlandse huishoudens te maken met een stroomstoring van meer dan twee uur. De kans is dus ongeveer één keer per 20 jaar. De aanschaf van een noodstroom voorziening of generator is voor een dergelijke situatie niet rendabel. Dat hoeft ook niet want veel consumenten hebben wel opties, bijvoorbeeld een auto die apparaten kan opladen of naar een locatie kan rijden waar nog wel stroom en internet is. Het verhelpt de stroomstoring niet, maar lost wel een tijdelijk probleem op.

A mobile site on a lattice tower in a field. Parked in front of the site is a 2-axis trailer outfitted with 16 photovoltaic panels that power the equipment.

Soms hebben de mobiele antennes geen vaste stroomkabel, zoals bij deze Vodafone-site in Werkendam. Dit zijn wel uitzonderingen.

Stratix heeft meerdere onderzoeken gedaan naar de weerbaarheid van telecomnetwerken. Dat hebben we gedaan voor overheid en toezichthouders in Nederland en ook buiten Nederland. Meer weten? Neem contact met ons op!

Delen
Delen

We kijken uit naar uw vraag…