Moet je internetprovider toelaten dat je een eigen modem/router aansluit? Ja, heeft de ACM nu besloten.
Eén van de eigenschappen van het internet is dat consumenten en bedrijven een grote vrijheid hebben ten aanzien van de inrichting van hun eigen deel van het netwerk (het thuisnetwerk of bedrijfsnetwerk) en het gebruik van eigen gekozen apparatuur daarin. Een aantal jaren was er echter discussie over waar de grens tussen het eigen netwerk en het operator netwerk precies ligt, omdat in het Besluit Eindapparaten van december 2016 de positie van het netwerkaansluitpunt niet helemaal eenduidig was vastgelegd. Europese richtlijnen stelden dat eindgebruikers van toegangsdiensten een grote mate van vrijheid in bijvoorbeeld de keuze van het modem voor kabel- glasvezel of DSL zou moeten worden geboden.
In 2018 en 2019 heeft Stratix het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat geassisteerd bij het inventariseren, rubriceren en interpreteren van verschillende reacties op een internetconsultatie (https://stratix.nl/beleidsonderzoek-vrije-modemkeuze/ en het uitvoeren van interviews in het kader van hoor- en wederhoor (https://stratix.nl/hoor-wederhoor-beleidsonderzoek-vrije-modemkeuze/). Daarna heeft de Staatssecretaris de kwestie bij ACM neergelegd (https://stratix.nl/stratix-beleidsonderzoek-modemkeuze-naar-tweede-kamer/), met het ACM besluit dat eind juli werd gepubliceerd als resultaat (https://www.acm.nl/nl/publicaties/consumenten-en-bedrijven-mogen-eigen-modem-kiezen).
Consumenten en bedrijven mogen hun eigen modems en routers aansluiten op het netwerk van hun telecomaanbieder. De consument mag een eigen modem kiezen, maar mag ook het modem van de aanbieder gebruiken. Een telecomaanbieder mag bij netwerkverstoringen die het gevolg zijn van ondeugdelijke apparatuur natuurlijk wel ingrijpen.