23 juni 2025
Een snellere en meer kosteneffectieve uitrol van glasvezel en 5G. Dat is het doel van de Europese gigabitinfrastructuurverordening (Gigabit Infrastructure Act of GIA). De verordening wil dit bereiken door sectoroverschrijdend delen van en transparantie over bestaande fysieke infrastructuur te bevorderen, de coördinatie van en transparantie over civiele werken te verbeteren en de administratieve processen te stroomlijnen en digitaliseren. Het ministerie van Economische Zaken is een consultatie gestart over de implementatie van de GIA in Nederland. De GIA wijzigt:
- het beschikbaar stellen van fysieke infrastructuur door eigenaren
- de coördinatie van geplande civiele werken
- vergunningprocedures
- de manier waarop de ICT ingericht is ten aanzien van bovenstaande punten
- eisen aan nieuwbouwwoningen en vergunningplichtige verbouw (ingrijpende renovatie) o.a. in het Besluit Bouwwerken Leefomgeving (BBL).
GIA geldt voor alle infra boven en in de grond, niet alleen voor telecom
EZ roept netwerkexploitanten en overheidsinstanties op om mee te denken. Maar let wel, de groep belanghebbenden is groot. De wetgeving geldt niet alleen voor telecomaanbieders, maar ook voor ondernemingen die netten hebben voor gas, elektriciteit, verwarming, water, vervoer, havens en luchthavens. Dit geldt ook voor publiekrechtelijk instanties, zoals gemeenten, provincies, waterschappen en de Rijksoverheid. Ruwweg iedereen die in de grond en boven de grond deze netten aanlegt. Denk aan Stedin, Tennet, KPN, VodafoneZiggo, Rijkswaterstaat, Havenbedrijf Rotterdam, GVB, Schiphol, Kabel Noord, Provincie Groningen, Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en vele anderen.
Coördinatie van civiele werken en gebruik bestaande infrastructuur
De GIA wil bereiken dat iedereen in Europa kan beschikken over een Gigabit internetverbinding. Nieuw is ook dat de aanleg moet kunnen meeliften op de aanleg van andere infrastructuur of gebruik maken van bestaande voorzieningen. Als een telecomaanbieder, beheerder van waterleiding of van een stroomnet een boring gaat doen onder een kanaal of een spoorlijn, dan kan een iedere telecomaanbieder verzoeken om tegelijk ook buizen voor glasvezel mee aan te leggen. Dat verzoek moet in principe worden gehonoreerd. De regels daarvoor worden de komende tijd uitgewerkt.
Nieuwbouw GIA-proof maken
Glasvezel komt ook bij eindgebruikers, daarom gelden er regels voor nieuwbouw en renovaties. Een bouwvergunning mag vanaf 12 februari 2026 alleen worden afgegeven, wanneer het gebouw klaar is voor gigabit-netwerken van meerdere aanbieders. De GIA is heeft dus ook gevolgen voor:
- corporaties
- gemeenten
- projectontwikkelaars
- aannemers en installatiebedrijven
Er komen nieuwe nationale normen voor de binnenhuisinfrastructuur waar nieuwe gebouwen aan moeten voldoen.
Er komt ook nog lagere regelgeving
De Telecommunicatiewet wordt gewijzigd en dit heeft gevolgen voor andere, lagere regelgeving. Die moet de komende tijd nog geschreven worden. Daarin wordt verduidelijkt hoe er in de praktijk invulling zal worden gegeven ten aanzien van processen, maar ook nieuwe digitale voorzieningen. Voor iedere belanghebbende is dit het moment om te bepalen of ze invloed willen hebben.
Nu aan de slag
Er is echt wel haast bij, want de deadline van de consultatie is 3 augustus en grote delen van de verordening treden al in werking per 12 november. Stratix adviseert zowel overheden als andere organisaties over de GIA.
Meer weten over de GIA en wat die betekent voor uw organisatie? Neem contact met ons op.