Vandaag besteedde NRC aandacht aan een belangrijk onderwerp waar vanuit Stratix aandacht voor wordt gevraagd; de bereikbaarheid van 112 komt in gevaar nu 2G en 3G worden afgeschakeld. Zoals NRC uitlegt: “Wie de laatste tijd naar de VS reisde heeft het al kunnen merken: via sommige buitenlandse mobiele netwerken kun je geen gewone telefoongesprekken meer voeren. Dat komt door providers die hun oudere mobiele netwerken (2G en 3G) uitschakelen. Zo scheppen ze ruimte voor de nieuwe technische generaties, 4G en 5G. De 4G-en 5G-netwerken gebruiken een andere spraaktechnologie dan hun voorgangers. Als je toestel niet precies de juiste instellingen heeft, kun je niet meer bellen op de gebruikelijke manier. Het gevolg is dat nooddiensten als 112 (of 911 in andere landen) voor sommige bellers onbereikbaar zullen zijn.”
Stratix senior consultant Rudolf van der Berg kaartte in het najaar van 2021 het probleem al aan: 2G en 3G kunnen nog niet afgeschakeld worden zolang de interoperabiliteit van VoLTE nog niet goed geregeld is. Noodnummers bellen en roaming lukt met veel mobiele telefoons niet.
De NRC citeert hem:
„Het wachten is op het eerste noodgeval waarbij iemand de hulpdienst niet kan bereiken”, zegt Rudolf van der Berg. Hij is consultant van onderzoeksbureau Stratix en heeft zich op het standaardisatieprobleem gestort, samen met de Europese vereniging voor nooddiensten, EENA.
Volgens hem heeft de GSMA, de internationale brancheorganisatie van de telecomsector, niet streng genoeg toegezien op de invoering van VoLTE: dat is de afkorting voor Voice over LTE, de spraaktechniek van 4G en 5G.
Stratix is actief geworden op dit onderwerp, omdat we het belang van goed functionerende telecommunicatie voor iedereen in de maatschappij zien. Uit gesprekken bleek dat verschillende partijen in de sector zich zorgen maakten over de gebrekkige standaardisatie van VoLTE en de gevolgen. Er is geen opdrachtgever, maar vanuit haar maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft Stratix de kennis bijelkaar gebracht en bij beleidsmakers, telecombedrijven, politici en branche-organisaties voor het voetlicht gebracht.
De Europese Emergency Number Association nodigde Rudolf uit om dit te presenteren op haar jaarcongres. https://stratix.nl/volte-heeft-betere-interoperabiliteit-nodig-om-noodnummers-112-en-911-te-kunnen-bellen/
Hier is tot nu toe zeer positief op gereageerd. Er worden nu door verschillende organisaties acties ondernomen om tot een oplossing te komen.