De 3,5 GHz-veiling begint op 25 juni

Breedbanddekking
De 3,5 GHz-veiling begint op 25 juni

24 juni 2024

De 3,5 GHz-veiling begint op dinsdag 25 juni. Daarmee komt deze belangrijke band voor 5G ook in Nederland beschikbaar voor de mobiele operators. De extra capaciteit is welkom, maar de gemiddelde consument zal geen groot verschil merken met 4G.

KPN, Odido en VodafoneZiggo hebben al bevestigd dat ze mee gaan bieden. Andere bedrijven kunnen ook meedoen, maar de verwachting is niet dat er een vierde operator komt. “In Nederland is toetreden lastiger”, zegt Rudolf van der Berg, partner bij Stratix, in het FD. “Je moet meteen een Champions League-wedstrijd spelen.”

Deze veiling heeft veel vertraging opgelopen omdat het nodig was om de bestaande gebruikers te verhuizen. Bedrijven gebruikten de band voor private mobiele netwerken, Inmarsat gebruikte het spectrum voor het satellietgrondstation in Burum. Pas vorig jaar werden de laatste hindernissen genomen.

De operators gaan de 3,5 GHz-band gebruiken voor 5G, in combinatie met de 700 MHz-band die in 2020 is geveild. Met twee exclusieve frequentiebanden kan 5G als stand-alone dienst worden aangeboden en niet als een feature bovenop een 4G-netwerk.

Rudolf heeft de veiling toegelicht op NPO Radio 1, in de uitzending van het EO-programma ‘Geld of je leven’ van 24 juni. Er is 300 MHz beschikbaar voor de drie landelijke netwerken. Een operator kan er maximaal 120 MHz van kopen, dus is het zeker dat alle drie een stuk binnenhalen, legde hij uit.

Met 3,5 GHz erbij wordt 5G een stuk sneller, vooral in stedelijk gebied. Ook in het buitengebied wordt alles net wat makkelijker, bijvoorbeeld met landbouwrobots.

De operators zullen niet veel tijd nodig hebben om de 3,5 GHz-band te activeren, want ze zijn al geruime tijd bezig om apparatuur te installeren op hun mobiele sites.  De veiling begint op dinsdag en verloopt in drie stappen. Als er geen biedingsstrijd ontstaat, kan de hele veiling op vrijdag al eindigen.

Delen
Delen

We kijken uit naar uw vraag…