De visie van de Europese Commissie voor digitale infrastructuur begrijpen

Nieuws
De visie van de Europese Commissie voor digitale infrastructuur begrijpen

25 september 2024

De Europese Commissie heeft in februari dit jaar een Witboek gepubliceerd met de titel: How to master Europe’s digital infrastructure needs? Daarin presenteerde de Commissie haar visie op de toekomst van connectiviteit en de mogelijke gevolgen voor het Europese telecommunicatiebeleid.

Het ministerie van Economische Zaken heeft Plum Consulting en Stratix opdracht gegeven om de onderliggende visie en intenties te beschrijven waarop het Witboek is gebaseerd. Die impliciete aannames zijn namelijk belangrijk om te bespreken, in een constructief en op feiten gebaseerd beleidsdebat.

Het ministerie vroeg ons ook om de onderwerpen in kaart te brengen waar extra onderzoek zou helpen om voortgang te krijgen in het debat over digitale technologie, markten en beleid in Europa.

Totaalbeeld vatten

De consultatie voor het Witboek van de Commissie eindigde in juni 2024. Veel van de ingediende reacties van belanghebbenden zijn nu publiek beschikbaar. Het grootste deel ervan heeft steun of juist kritiek op één onderdeel of specifieke maatregelen in het Witboek.

Eigenlijk doet niemand een stap terug om te proberen om het totaalbeeld te vatten: wat is de context bij dit Witboek en welke visie spreekt er uit de voorstellen? Dat is wat we in dit document proberen te doen, niet om te ondersteunen of te bekritiseren, maar om te beschrijven wat we denken dat de Commissie verwacht op het gebied van marktontwikkeling. We verduidelijken de aanbevelingen in het Witboek die gericht zijn op beleidsdoelen die de Europese belanghebbenden het beste bedienen.

Onze analyse is gericht op meer begrip van de achtergrond van het Witboek van de Commissie. Het maakt daarmee een constructieve dialoog over deze visie en de gevolgen ervan mogelijk. Met het aantreden van de nieuwe Commissie is dit een goede aanzet om het debat over de digitale toekomst van Europa verder te brengen.

Ons korte rapport is nu gepubliceerd door het ministerie van Economische Zaken en beschikbaar via deze link.

Picture shows the title page of a report by Plum Consulting and Stratix, called: "Analysis of the underlying vision in the 
European Commission White Paper. This White Paper is titled "How 
to Master Europe's Infrastructure Needs"
August 2024
Benoit Felten, Chris Taylor, Rudolf van der Berg

Delen
Delen

We kijken uit naar uw vraag…