Digitale weerbaarheid

Digitale weerbaarheid

De samenleving draait steeds meer op digitale platforms en diensten. Bijna alles wat we consumeren en produceren heeft een digitale component gekregen. Daardoor nemen ook de risico’s toe van ontbrekende of ontoereikende cyberweerbaarheid. Een storing of aanval zou een heel digitaal ecosysteem kunnen ontwrichten.

Het dreigingsbeeld verandert ook telkens, met steeds nieuwe malware of geo-politieke invloeden. Het wordt dus zaak om te bepalen wat de vitale infrastructuur is in Nederland, en welke diensten vitaal zijn voor de maatschappij en voor strategische autonomie.

De EU en de Nederlandse overheid beseffen hoe belangrijk het is dat platforms en diensten betrouwbaar en beschikbaar blijven. Ze komen met een waaier aan nieuwe wetten en regels zoals de CRA, NIS2, DSA, DMA, RED, AI Act en meer.

Niet alleen cybersecurity is volop actueel, ook privacy: wie verwerkt data en op welke grondslag? Die wetten en regels zijn complex en beïnvloeden elkaar ook onderling. Het is dus belangrijk om ze goed tegen elkaar af te wegen: in de voorbereidende fase, in de implementatie en in de praktijk.

Dit leidt tot belangrijke vragen, over:
• Scope en afbakening: wie er vallen onder de (voorgestelde) regels?
• Reikwijdte: wat zijn de vermoedelijke risico’s die moeten worden geadresseerd?
• Compliance: hoe passen nieuwe verplichtingen in bestaande processen?
• Praktijk: werken regels zoals bedoeld? Kan de CISO (Chief Information Security Officer) hiermee de organisatie in?

Stratix adviseert bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en overheid over alle aspecten van cybersecurity. We adviseren  over de implementatie van Europese verordeningen en helpen met de vertaalslag naar de praktijk. We zien compliance niet als het afvinken van een lijst criteria, maar als een manier om reële risico’s op een effectieve manier te reduceren en de digitale weerbaarheid te vergroten.

Hendrik Rood_2018

Neem voor informatie contact op met

We kijken uit naar uw vraag…

Neem voor informatie contact op met