Vanaf 28 januari 2022 mogen internetgebruikers zelf een eigen modem aanschaffen. Midden vorig jaar publiceerde ACM een beleidsregel hierover waarbij aanbieders een half jaar de tijd kregen voor implementatie. En nu is de regeling dus van kracht. Consumenten en bedrijven kunnen – als zij dat willen – in principe een eigen alternatieve modem aansluiten, die uiteraard wel aan de door de aanbieder gepubliceerde specificaties van de interface moet voldoen.
Stratix voerde in 2018 en 2019 twee onderzoeken uit voor het ministerie van Economische Zaken en Klimaat rond dit onderwerp. Hierbij werden de verschillende reacties op de internet consultatie van de door EZK voorgestelde concept beleidsregel rond de definitie van het aansluitpunt geïnventariseerd en geanalyseerd en voerden we een hoor- wederhoortraject uit.
https://stratix.nl/beleidsonderzoek-vrije-modemkeuze
https://stratix.nl/hoor-wederhoor-beleidsonderzoek-vrije-modemkeuze
Toenmalige staatssecretaris Mona Keijzer verwees de zaak vervolgens naar de ACM. Deze maakte een nieuwe concept beleidsregel, nu rond de definitie van ‘eindapparaten’, en voerde opnieuw een consultatie uit, waarna de beleidsregel midden vorig jaar werd gepubliceerd.
Vanwege de invoering van de vrije modemkeuze publiceerden verschillende media artikelen hierover. Rudolf van der Berg werd geïnterviewd door het Financieele Dagblad voor het artikel “Vrije modemkeuze is er binnenkort niet meer alleen voor nerds”: https://fd.nl/bedrijfsleven/1426856/iedereen-kan-binnenkort-zijn-eigen-modem-uitkiezen
Sietse van der Gaast werd geïnterviewd door Tweakers in het kader van een achtergrondartikel over het onderwerp vrije modemkeuze “Vrije modemkeuze is een feit. Na jaren strijd delen providers specificaties”: https://tweakers.net/reviews/9772/all/vrije-modemkeuze-is-een-feit-na-jaren-strijd-delen-providers-specificaties.html